skip to Main Content

Bouwen en dementie

Ooijevaar bouwt en verbouwt al tientallen jaren voor zorginstellingen en die specialisatie is de afgelopen jaren alleen maar verder gegroeid. Dementerende senioren nemen daarbij een speciale plaats in. Wij beseffen ons dat deze mensen de laatste periode van hun leven in de huisvesting wonen die wij voor hen creëren en dat betekent dat die omgeving vertrouwd moet zijn.

Verdiepen in dementie

Daarin hebben wij een belangrijke verantwoordelijkheid. Dit heeft ons aangezet om ons verder te verdiepen in de vraag ‘hoe dementerende senioren hun omgeving ervaren’. Wij hebben inmiddels heel veel kennis opgebouwd over de effecten van dementie – in combinatie met ouderdom – op het waarnemingsvermogen, de verwerking van prikkels en het ontstaan van bepaalde emoties en gevoelens, zoals angst, onrust, verrassing en blijdschap.

Creatie van betere omgevingen

Deze kennis zetten we in om betere omgevingen te maken. Dit doen we door bijvoorbeeld groene, natuurlijke elementen toe te voegen waardoor ouderen zich vitaler en gezonder voelen, daglicht toe te laten treden of te simuleren waardoor hun dag-nacht ritme zo min mogelijk verstoord wordt en kleur- en materiaalgebruik zoveel mogelijk af te stemmen op de functies van een ruimte, terwijl we rekening houden met de herkenbaarheid van bijvoorbeeld de eigen woongroep of voordeur.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Meer weten over onze visie op het werken met en voor mensen? Neem dan contact op met Paul Vlaar of Laurence Heesterbeek.

Bouwen en dementie | Ooijevaar Bouw
Back To Top