skip to Main Content
[vc_row remove_bottom_col_margin="true"][vc_column]
[/vc_column][/vc_row][vc_row remove_bottom_col_margin="true"][vc_column]

Projectomschrijving

Project: Restauratie en renovatie Oudegracht 180-184
Plaats: Alkmaar
Opdrachtgever: Van Alckmaer voor Wonen

In opdracht van woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen heeft Ooijevaar | bevlogen bouwers in samenwerking met de Vakgroep Monumenten van de gemeente Alkmaar, Architectenbureau Hooyschuur en bureau Flinck (bouwhistorisch onderzoek) de restauratie en renovatie van het rijksmonument Oudegracht
180-184 ter hand genomen.

De opdracht was om het 17e-eeuwse monument, dat is gesitueerd aan een van de mooiste grachten van Alkmaar en dat gekenmerkt wordt door drie prachtige trapgevels, in oude luister te herstellen en om het aan de binnenzijde om te toveren tot 10 betaalbare sociale huurwoningen voor een- en tweepersoonshuishoudens.

Vóór aanvang van het project resteerde er veel loze ruimte in het gebouw (i.e. 45% van het beschikbare oppervlak ging op aan ‘verkeersruimten’, zoals gangen en entrees). Samen met alle betrokkenen hebben we een plan ontwikkeld, waarbij de monumentale elementen binnen en buiten zijn gerespecteerd, maar waarbij ook is gezocht naar een doelmatigere indeling, waardoor twee appartementen konden worden toegevoegd.

Naast het vervangen van de dakpannen, de goten en de hemelwaterafvoeren, hebben we aan de buitenzijde veel aandacht besteed aan het schilderwerk, herstel van historische elementen en de energetische kwaliteit van het monument (o.a. door toepassing van isolerende beglazing en gevel- en dakisolatie). Ook zijn de historische poort en doorgang gerestaureerd, waarmee de bewoners toegang hebben gekregen tot de gemeenschappelijke achtertuin, de bergingen en de fietsenstalling.

Aan de binnenzijde van het monument hebben we karakteristieke onderdelen zoveel mogelijk geconserveerd en behouden; het betrof hier onder meer oude trappen, haarden, geschilderde panelen, schuiframen en balken. Door tegelijkertijd de indeling van het pand op een slimme manier te wijzigen, nieuwe badkamers, keukens en toiletten te realiseren en de woningen te voorzien van energiezuinige installaties, is het wooncomfort ongekend geworden. Samen hebben we een monumentaal pareltje in de binnenstad van Alkmaar gecreëerd waar alle projectpartners trots op mogen zijn!

Foto voorgevel en foto schouw: © TdH

Download PDF

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column]
[/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element="yes"][vc_column]

Doe meer inspiratie op

Verduurzaming 84 woningen Sam Vlessinghof te IJmuiden

Verbouwing politiebureau Amsterdam Centrum Amstel

Nieuwbouw 44 appartementen Amandelbloesem te Wormerveer

Vernieuwing entrees Jeanne d’Arclaan en Oostelijk Halfrond te Amstelveen

Button Text [/vc_column][/vc_row]
Back To Top