skip to Main Content

Projectomschrijving

In opdracht van woningcorporatie Intermaris en naar een ontwerp van STOL architecten heeft Ooijevaar twee flats in Purmerend gerenoveerd. We hebben bij de uitwerking van het voorlopig ontwerp veel aandacht besteed aan de toepassing van circulaire materialen en de verlaging van het energieverbruik voor de bewoners. Zo zijn de bestaande gevelvullingen vervangen door geïsoleerde houtskeletbouwelementen met hoogwaardige isolatie. Door de gevels geheel te vernieuwen, hebben we de warmteweerstand maximaal verbeterd en het leefgebied van de bewoners niet hoeven verkleinen. De gevelelementen zijn voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ beglazing. Deze kozijnen zijn afgewerkt met een Nano-coating om toekomstig onderhoud te beperken. Uiteraard hebben we gezorgd voor een luchtdichte aansluiting met de bouwmuren en vloeren, waardoor er minimaal warmteverlies plaatsvindt en geluidsklachten van bewoners zijn weggenomen. Door de consoles van de galerijen, die een grote koudebrug vormden in de gevel, ook te isoleren hebben we condensvorming in de woningen voorkomen.

Daarnaast hebben we in overleg met de bewoners op de zuidzijde voor glas gekozen met een hogere reflectiewaarde, zodat we de warmte in de zomerperiode zoveel mogelijk buiten houden. In de ontwerpfase hebben we bovendien een uitgebreide berekening gemaakt om te controleren of ons ontwerp niet leidt tot een te hoge opwarming van de woningen. Door de glasvlakken in de gevel iets te verkleinen, besparen de bewoners nu niet alleen energie, maar ervaren ze ook een fijner warmteklimaat en is er geen sprake van hittestress. Om het energieverbruik verder te verlagen, zijn de oude stadverwarming-units vervangen en hebben we verbeteringen doorgevoerd aan de leidingisolatie. Daarnaast hebben we alle nieuwe verlichtingsarmaturen voorzien van
ledverlichting met schemerschakelaars om de veiligheid van de bewoners te waarborgen. De woningen zijn bovendien allemaal voorzien van een elektrische kookaansluiting.

De entrees van de flats zijn ook volledig vernieuwd. We hebben daarbij gekeken naar de toepassing van onderhoudsvriendelijke, duurzame materialen. Zo bevat het ontwerp een sedum-dak en is de ruimte rondom de entrees op ons advies vergroend. Daarvoor is onnodige bestrating verwijderd en zijn er verschillende groenstroken aangelegd met biodiversiteit-bevorderende beplanting. Het ontwerp is in nauw overleg met de tuincommissie vastgesteld. Deze commissie onderhoud na oplevering de groenvoorzieningen. Ook hebben we extra bankjes toegevoegd, zodat de oudere doelgroep in deze flats comfortabel buiten een praatje kan maken of buiten kan wachten. Bij de uitwerking van de entrees en de trappenhuizen hebben we veel houtaccenten met een vriendelijke, natuurlijke uitstraling toegevoegd. Daarnaast hebben we een sterkere verbinding met de natuur gecreëerd door natuurafbeeldingen en plantenbakken toe te voegen. Dat zorgt ook voor meer eenheid tussen de verschillende algemene ruimten.

Download PDF

Back To Top