skip to Main Content

Projectomschrijving

Project: Bankastraat 22-24 te Amsterdam
Opdrachtgever: De Alliantie te Amsterdam
Architect: Lambert Architecten te Amsterdam

Jarenlang bestond er op de Bankastraat te Amsterdam tussen de huisnummers 18 en 26 een gat in de bebouwing. Ooit was het bestaande pand daar tussenuit gesloopt. Wij hebben hier in opdracht van Woningcorporatie De Alliantie zeven appartementen teruggebouwd naar een ontwerp van architect Aad Lambert. Het ontwerp sluit naadloos aan op het bestaande straatbeeld: architectuur uit het begin van de vorige eeuw.

Nu het gebouw opgeleverd en bewoond is, is niet te zien dat er een nieuw gebouw gemaakt is. Alle materialen en details zijn zorgvuldig uitgezocht, zodat de appartementen daadwerkelijk lijken op de originele architectuur van begin 1900. Zo zijn de bakstenen voor de uitwendige hoeken speciaal gemaakt en geglazuurd. De onderste woningen hebben een plafondhoogte van 3,80 m; iets dat weer voortkomt uit het originele ontwerp en straatbeeld.

Invulling geven aan dit soort gaten in bestaande wijken vraagt ook om een specifieke logistieke aanpak. Omwille van de beperkte ruimte op de bouwplaats en in de straat hebben we het casco in prefab beton uitgevoerd. Dit leverde een ruwbouwtijd op van slechts 10 werkdagen, waardoor de overlast door vrachtverkeer en hijskranen tot die periode beperkt bleef. Dit tot groot genoegen van de buurt. De totale bouwtijd liep van maart 2012 tot november 2012.

Met dank aan Lambert Architecten voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Download PDF

Back To Top