skip to Main Content

Projectomschrijving

Project: Gefaseerde renovatie en vernieuwbouw Wijkcentrum Overdie
Plaats: Alkmaar
Opdrachtgever: Wijkcentrum Overdie

Wijkcentrum Overdie vormt al jaren een belangrijke spil in de kleurrijke Alkmaarse wijk Overdie. Het gebouw, dat dateert uit de jaren zeventig, was toe aan een grondige verbouwing, maar er was ook behoefte aan een behoorlijke uitbreiding voor de vele activiteiten die georganiseerd worden door de Bewonersonderneming Wijkcentrum Overdie en de verschillende huurders en gebruikers van het gebouw, waaronder de logopediste, de bibliotheek, Humanitas, Evean Thuiszorg, Resto VanHarte en Stichting KOOK.

De metamorfose die het wijkcentrum heeft ondergaan bestaat dus eigenlijk uit een grootscheepse ‘Vernieuwbouwing’, waarbij de nieuwbouw gecombineerd is met een volledig nieuwe schil voor de bestaande gebouwdelen en een nieuwe indeling van de bestaande ruimtes. Zo hebben we naast een groot aantal zalen, een bar en grand café/brasserie nu ook een grote zaal gecreëerd die geschikt is voor 350 mensen.

Uniek aan de verbouwing is het feit dat we, in samenspraak met Peter Twisk van maatschappelijk ontwikkelaar Planadvies, hebben besloten in 8 fases de werkzaamheden uit te voeren, om zo de continuïteit van het gebruik van het wijkcentrum te kunnen garanderen. De door BBHD architecten ontworpen nieuwe entree en vleugel en de specifiek voor dit project gemaakte gevelbeplating geven het gebouw een geheel nieuw allure. Toepassing van gevel-, dak- en vloerisolatie, in combinatie met warmteterugwinning ledverlichting en andere energetische maatregelen zorgen voor een heel gezond en duurzaam gebouw voor de gebruikers.

Download PDF

Back To Top